• Ostim Mahallesi 2239/1 Sokak No: 5/4 İvedik OSGB Yenimahalle / ANKARA

HELAL BELGELENDİRME

HELAL BELGELENDİRME

Helal Gıda Nedir?

OIC/SMIIC 1 Helal Gıda Genel Şartlar Standardı gıda zincirinin alım, hazırlama, işleme,sınıflandırma, elde etme, ambalajlama, etiketleme, işaretleme, kontrol etme, yükleme-boşaltma, nakliye, dağıtım, depolama ve servis etme gibi İslami kurallara göre helal gıda ve mamullerinin her aşamasında uyulması gereken genel kuralları anlatmaktadır.

OIC/SMIIC 1 Helal Gıda Genel Şartlar Standardındaki bütün kurallar genel olup, büyüklüğü ve gelişmişliği fark etmeksizin gıda zincirindeki her kuruluşa uygulanabilmesi sağlanmıştır. OIC/SMIIC 1 Helal Gıda Genel Şartlar Standardına gıda zincirinin bir veya daha fazla aşamasında çalışan kuruluşlarda dâhildir.

OIC/SMIIC 1 Helal Gıda Genel Şartlar Standardına bütün kuruluşlarda uygulama esasları Helal Gıda Belgelendirme Standardı kapsamındadır.

 

Helal Gıda Hangi Mamülleri Kapsar?

   - Et ve et mamulleri
   - Süt ve süt mamulleri
   - Yumurta ve yumurta mamulleri
   - Tahıl ve tahıl ürünleri
   - Bitkisel ve hayvansal kökenli sıvı ve katı yağlar
   - Meyve ve sebzeler ve bunların mamulleri
   - Şeker ve şekerleme mamulleri
   - Meşrubat (Alkolsüz içecekler)
   - Bal ve yan mamulleri
   - Besin takviyeleri
   - Gıda katkı maddeleri
   - Enzimler
   - Mikro organizmalar
   - Ambalaj malzemeleri
   - Gıda hizmet ve tesisleri
   - Balık ve balık ürünleri
   - Su
   - Hayvansal kökenli gıda
   - Helal hayvanlar ( Aşağıdakiler helal hayvanlar olarak kabul edilir: Sığır, bufalo, koyun, keçi, deve, tavuk, kaz, ördek ve hindi gibi evcilleştirilmiş hayvanlar, geyik, antilop, dağ keçisi ve yabani sığır gibi yırtıcı olmayan vahşi hayvanlar, güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık ve devekuşu gibi yırtıcı olmayan kuşlar.)

 

Helal Gıda Faydaları Nelerdir?

Tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerden biri tüketicilerin dini inanç ve kimlikleridir. Tüketicilerin dini inançları bazı gıdaların, bu dini benimseyenler tarafından tüketilmesini yasaklar. İslam dini de koymuş olduğu kurallar ile bazı gıdaların tüketimini yasaklamaktadır. Bundan dolayı Müslümanların dini kimliklerini korumaları ve dini yönden helal olan gıdaları temin edip haram gıdalardan kaçınabilmeleri için gösterdikleri çabaların bir sonucu olarak helal gıda sertifikalandırması ortaya çıkmıştır. Müslüman tüketicilerin helal gıdaları tercih etmelerini kolaylaştıran en kolay yol helal sertifikalı mamullerdir. Sertifika ve logo bilgilendirmek ve mamullerin helal olduğuna ikna etmek için önemli bir yoldur.

 

Helal Gıda Belge Geçerlilik Süresi Nedir? Belge Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

OIC/SMIIC 1 Helal Gıda Genel Şartlar Standardı belgesi alındığı tarihten itibaren 3 yıl geçerlidir. Ancak her yıl gözetim denetimleri yapılarak belgenin şartlarının devam ettiği kontrol edilmelidir.

 

3 yıl sonunda OIC/SMIIC 1 Helal Gıda Genel Şartlar Standardıbelge geçerlilik süresinin sona ermesiyle yeniden belgelendirme yapılması için belgelendirme kuruluşuna başvuru yapılmalıdır.