• Ostim Mahallesi 2239/1 Sokak No: 5/4 İvedik OSGB Yenimahalle / ANKARA

MARKA TESCİL VE PATENT İŞLEMLERİ

MARKA TESCİL VE PATENT İŞLEMLERİ

Marka Tescili Nedir?

Marka bir mal ya da hizmetin hangi oluşum tarafından faaliyete geçirildiğini gösteren işarete verilen isimdir. Marka tescili ise bu işaretin yasal olarak koruma altına alınmasıdır. Marka tescili sayesinde 3. kişilerin marka üzerinden gelir elde etmesi ya da başka bir şekilde kullanması mümkün değildir. Marka tescili 10 yıl sürer, devredilebilir ve miras bırakılabilir.

 

Marka Tescili Ne İşe Yarar?

Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz. Her ölçekten marka için gereklidir ve birçok avantajı bulunur.

 

Marka Tescili Faydaları Nelerdir?

Marka tescili yaptırmanın başlıca faydaları şu şekildedir:

   - Marka sadece sahibi tarafından kullanılabilir.

   - Markanın bütün hakları tescil edilen tarafa ait olur.

   - Marka tescili yapan taraf lisans verme statüsü elde eder. Böylece marka devredilebilir ve miras bırakılabilir.

   - Prestij sağlayan com.tr uzantısı almayı mümkün kılar.

   - Markanın kopyalanmasını, aynısının ya da bir benzerinin yapılmasını engeller.

   - Kalite belgeleri alma sürecini kolaylaştırır.

 

Marka Tescili Önemi Nedir?

Marka tescili yaptırmak her ölçekten marka için önem taşır. Günümüzde kısa sürede birçok marka ticari sahada yerini alarak büyümeyi hedefler. Bu denli rekabetçi bir ortamda faaliyet gösterebilmek için kopyaların önlenmesi, marka kullanımının tekelleştirilmesi gerekir. Marka tescil işlemi sayesinde markanın herhangi bir şekildeki taklidi yasal olarak engellenir. Markaya ait her bir unsur tescil alan kişi ya da firma tarafından kullanılır. Markanın kopyalanması, logo ya da işaretinin başkaları tarafından herhangi bir sebeple kullanılması durumunda yasal süreç başlatılabilir.

 

Marka Tescili Kapsamı Nelerdir?

Marka tescili yapmanın sağladığı en büyük koruma markayı belirten, bilinirliğini sağlayan işaret ya da logonun korunmasıdır. Tescil işlemi bu işaretin yasal olarak tek tarafa yüklenmesidir. Diğer firma, kişi ya da markalar tescillenmiş başka bir markanın herhangi bir tescillenmiş unsurunu kullanamazlar. Tescil işleminin kapsadığı bir diğer alan devretme ve miras bırakmasıdır. Markanın miras bırakılması ya da devredilmesi sadece tescil alan firma ya da kişi tarafından yapılabilir.

 

Marka Tescili Nereye Yapılır?

Marka tescili Türk Patent Enstitüsü kurumunda yapılır. Başvuru kişi ya da firma (tüzel kişi) tarafından bireysel olarak yapılabileceği gibi vekil aracılığıyla da yapılabilir. Vekil kullanmak marka tescil ücretlerinde değişiklik olmasına yol açabilir.

 

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili yapabilmek için ilk olarak Türk Patent Enstitüsü’nün talep ettiği belgeler temin edilir. Bu belgeler tescil edilmek istenen markanın sahibinin (gerçek/tüzel kişi) statüsüne göre değişiklik gösterir. Belgeler eksiksizce kuruma teslim edildikten sonra başvuru süreci başlatılır. Belgelerin eksik olması durumunda 2 aylık süre tanınır. Bu süre sonunda belgeler hala eksikse başvuru iptal edilir. Türk Patent Enstitüsü tarafından gerekli incelemeler başlatılır. Süreçte bir pürüz görünmez ise marka Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır. Bültende yayınlandıktan sonra itiraz ve görüşler incelenir. İtirazı olmayan başvuruların tescil işlemi tamamlanır ve sicil kaydı oluşturulur. Marka Tescil Belgesi başvuran tarafa teslim edilir ve süreç tamamlanır.

 

Marka Tescili Başvuru Süreci Ne Kadar Sürer?

Marka tescil işleminin ne zaman sonuçlanacağı belli değildir. Ortalama olarak Resmi Marka Bülteni’nde yayınlandıktan sonra herhangi bir itiraz olmaması durumunda 6-8 ay içerisinde sonuçlanır ve 10 yıllık koruma sağlar. Fakat bültende yapılan yayından sonra itirazların gelmesi bu süreci uzatabilir. Marka tescili yapmak başvuru içeriğini net ve kesin bir şekilde yasalarla koruma altına aldığından, markalar bülten yayınlarını takip ederek kendilerine benzer logo ya da işaretlere sahip markalar için itiraz oluşturabilir. İtirazlar nedeniyle tescil süresi 20 aya kadar çıkabilir.

 

Marka Tescili İçin Marka Tescil Sınıfı Nedir?

Marka tescil başvurusu sırasında başvuruda belirtilen marka iş koluna göre sınıflandırılır. Buna göre söz konusu marka sadece bu sınıfta tescillenir. 45 farklı marka sınıfı bulunur ve her biri kendi içerisinde ayrılır. Tescillenmiş markalar sadece kendi sınıflarında hak iddia edebilir.

 

Marka Tescilinde Bulunmak İçin Şirket Gerekli Bir Etken Mi?

Marka tescili alabilmek için şirket olmak zorunlu değildir. Gerçek kişiler de kendi markaları için bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile başvuru yapabilir. Ticari faaliyeti olmayan gerçek kişiler bile kullanmayı amaçladıkları ismi tescil etmek için başvuru yapabilir.

 

Marka Tescil Koruması Ne Zaman Başlar?

Gerekli evrakların Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edildiği tarih, saat ve dakika itibari ile koruma başlar. Bu tarihle beraber marka için inceleme başlatılır ve başvuru süreci ilerler. Yine de marka Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanmadıkça kullanılmaması daha sağlıklıdır.

 

Marka Tescili ile Kazanılan Marka Koruma Süresi Ne Kadar?

Marka tescili onaylandığı takdirde 10 yıllık koruma süresi sunar. 10 yıl dolduğunda tekrar uzatılabilir. 1Marka tescili alan tarafın süreyi uzatması için 6 ayı vardır.