• Ostim Mahallesi 2239/1 Sokak No: 5/4 İvedik OSGB Yenimahalle / ANKARA

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

Devletin, yatırım hacminin artırılması amacıyla önceliği olan bölgelere daha fazla olmak kaydıyla, yatırım cinsine bağlı olarak değişen oranlara karşılık gelen, yatırımcıya sunulan desteklerin tümüdür.

Yatırım teşvik sistemi; bölgesel teşvik, öncelikli konulu yatırımlar, stratejik yatırımlar ve genel teşvik adında dört ana başlıkta toplanmıştır. Bu sistem çerçevesinde işletmelere sağlanan vergi indirimleri, SGK teşvikleri, KDV ve gümrük vergisi istisnaları, faiz ve kar payı destekleri ile yatırım arazisi tahsisi gibi önemli avantajlar sağlamaktadır. 

 

 

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları Nelerdir?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvik Belgesi destek unsurları;

- KDV İstisnası
Yurt içinden veya yurt dışından temin edilecek yatırım malı kapsamındaki makine ve teçhizat teslimlerinde KDV İstisnası bulunmaktadır. Sektörlerin bulunduğu alana bağlı olarak üretim faaliyetleri dışında; idari, pazarlama gibi alanlarda kullanılan makine teçhizat bu destek kapsamında dahil değildir. İmalat ve turizm sektöründe yapılan inşaat harcamaları Yatırım Teşvik Belgesi KDV İstisnası kapsamındadır.


- Gümrük Vergisi Muafiyeti
Yurt dışından temin edilmek istenen makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.


- Vergi İndirimi
Öngörülen katkı tutarına yatırım ulaşıncaya kadar vergi indirimi veya kurumlar vergisinin indirimli olarak uygulanmasıdır. Büyük ölçekli yatırımlar, stratejik yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamalarında düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında sağlanmaktadır.

 

- Sigorta Primi İşveren Desteği
Bölgesel, Büyük Ölçekli ve Stratejik olan, tamamlanmış veya tamamlanma vizesi yapılmış yatırımlarda yatırımcının ödemesi gereken işveren primi belirli bir süre için bakanlık tarafından karşılanmaktadır.

 

- Faiz veya Kar Payı Desteği

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli krediler için sağlanan bir finansman desteğidir. Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmı Bakanlıkça karşılanmaktadır. Bu destek unsuru, stratejik yatırımlar, 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde bölgesel teşvik ve öncelikli yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında yapılacak yatırımlar için uygulanır.

 

- Yatırım Yeri Tahsisi

Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiş stratejik yatırımlar, bölgesel ve öncelikli yatırımlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir.

 

- Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının 10 yıl süreyle Bakanlıkça karşılanmasıdır. 

 

- KDV İadesi

Sabit yatırım tutarı 500 milyon Türk Lirasının üzerindeki Stratejik Yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları için tahsil edilen KDV’nin iade edilmesidir.

 

 

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı kapsamında sizler için ne yapıyoruz?

Mevzuat ve teşvik desteklerinde uzmanlaşmış deneyimli ekibimizle işletmeniz için en uygun yatırım teşvik programını tespit ediyor, gerekli adımları tamamlayarak sizler için yatırım teşvik belgesi alıyoruz. Belgelendirme sonrasındaki süreci de etkin bir biçimde yöneterek teşviklerden tam kapasite faydalanmanızı sağlıyoruz.

 

 

Çözümcü Danışmanlık olarak sizler için Yatırım Teşvik Belgesi Hizmetlerimizi şöyle derledik;

         - Yatırım konusunun ve tutarının yatırım teşvik belgesi için bölgesine ve sektörüne göre gerekli asgari şartları sağlayıp sağlamadığının tespiti,

         - Yatırım teşvik belgesine dahil edilebilecek harcamaların (arsa, bina ve inşaat, makine, teçhizat ile yazılım) tespiti, 

         - Yatırım teşvik belgesi için fizibilite raporu hazırlanması,

         - Yatırım teşvik belgesi başvuru işlemlerinin yapılması,

         - Yatırım teşvik belgesi kapsamında harcamaların sistem gerçekleştirilmesinin yapılması,

         - Yatırım teşvik belgesi kapsamında fatura kesilmesi ve sistem girişlerinin yapılması,

         - Yatırım teşvik belgesi kapsamında KDV istisnalarının yapılması,

         - Yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrükten makine çekilmesi işlemlerinin yatırım teşvik belgesine yansıtılması,

         - Yatırım teşvik yenileme işlemlerinin yapılması,

         - Yatırım teşvik belgesi süre uzatımlarının yapılması,

         - Yatırım teşvik belgesinin kapatılması, tamamlama vizesi işlemlerinin tamamlanması,